A kézműves sör nem köthető bizonyos jellegzetes technológiához, hiszen számtalan módon lehet sört főzni. A gépesítés hiányához sem köthető, hiszen a kézműves sörfőző is használ gépeket, adott esetben high-tech gépeket és követi a söripari újításokat, adott esetben modernizálja az üzemét.
A kézműves sörfőzés és a legmodernebb technika nem zárja ki egymást. De a gépeket, a technológiát és a tudományos vívmányokat sokféleképpen lehet hasznosítani, és ebben rejlik a kézműves sörfőzés kulcsa. Míg a nagyüzem főként a kapacitás-maximalizálás és a lehető leggazdaságosabb működés érdekében fejleszt, kutat, gépesít, a kézműves sörfőző mindenekelőtt a sör értékeit tartja szem előtt és annak a meghatározott számú fogyasztónak az érdekeit, aki az ő sörét választja. Ennek a sörnek és ezeknek a fogyasztóknak ő személyes felelősséggel tartozik – az ő felelőssége, hogy a sör egyre jobb legyen és soha ne veszítsen az élvezhetőségéből és a külső, belső értékeiből, hogy megőrizze kulturális kisugárzását és hű fogyasztóit, akik tudatosan választották ki fogyasztásra.